Címkéim

ABC (5) advent (1) ajándék (28) album (4) állatok (4) American School of Needlework (1) angyal (5) anyák napja (2) Art Nouveau (2) Artesanato em PET (1) babzsák (2) beköszönés (2) bogár (1) Bridal Couture magazin (1) By Sam Hawkins (1) By Sue Cook (1) By Teresa Wentzler (1) By Terrece Beesley (1) Christmas Friends magazin (1) Cross My Heart Inc (1) Cross Stitch and Beading (1) Cross Stitch Australia (3) Cross Stitcher magazin (1) csibe (5) csillag (5) csizma (1) csomagolás (1) decoupage (3) design (1) diabetikus (1) díjak (5) Dimensions (2) DMC (1) download (15) drót (1) edényfogó (1) ELADÓ/RENDELHETŐ (10) esküvő (19) felirat (1) felvarró (5) filc (10) film (1) fonal (1) fonal átváltás (1) Fűszernövények (1) gépész (1) gépi hímzés (10) gomb (1) gondolatok... (1) gyerekeknek (8) gyerekszáj (1) gyerekszoba (4) gyermekekért (2) gyertya (1) gyöngy (3) gyöngyfűzés (1) gyöngyszövés (1) gyűrűpárna (4) hagyományok (3) harang (1) hímzés (15) Hírös Kötő Klub (1) hóember (6) hópehely (1) horgolás (5) hölgyek (4) húsvét (14) idézet (16) italok (2) járművek (5) játékok (21) Jeanette Crews Designs (1) Jill McDonald (1) Jill Oxton (4) kalendár (1) karácsony (32) karácsonyfa dísz (9) karikatúra (1) karkötő (3) katica (2) kávé (1) kendő (1) képek (27) képzés (1) keresztszemes (51) Keresztszemes magazin (1) kirándulás (6) kitűző (6) kokárda (1) konyha (2) könyvjelző (6) kötés-horgolás (16) kutya (1) lakberendezés (1) lepke (2) letöltés (19) lisztérzékenység (3) Looney Tunes (1) maci (1) macska (1) madarak (13) magasságmérő (1) mese (2) Mindennapok... (9) minta (39) mozdony (1) munkáim (48) naptár (2) Needle Treasures Borderlines (3) nosztalgia (1) növények (6) nyaklánc (1) nyár (2) nyuszi (6) OFF (5) órák (2) origami (4) ötletek (12) pályázat (1) papír (13) Parati guida de punto crochet (1) párna (3) páva (3) pénzkereset (1) PET palack (1) picasa (10) pingvin (1) quilling (4) recept (2) rénszarvas (1) Ross Originals (1) rózsa (4) ruha (4) sablon (1) sütemény (2) szalag (3) szalamandra (1) szaloncukor (1) szalvéta (1) szegély (1) szerelem (2) szilveszter (1) szitakötő (1) szív (2) születésnap (1) tábor (3) tájak (1) társasjáték (2) táska (5) teatasak (2) tél (1) télapó (5) tenger és part (1) termékminta (1) természetes anyagok (1) textil (2) The Gold Collection (2) Tina magazin (1) tojás (4) tojástartó (2) TOPP sorozat (1) Trabalhos em BARBANTE (1) Trabalhos em corche (1) Transformers (1) tutorial (3) Tündérek / Fairies (3) UB Design (1) újrahasznosítás (3) újság (13) üdvözlőlap (2) üveg (1) valentin nap (4) varrás (47) vers (5) vicc (1) videó (2) világnap (3) virág (19) zene (2) zenekar (1)

2012. július 9., hétfő

Nyári frissítők, hűsítők

Előszeretettel próbálok ki újdonságokat, eddig nem próbált ízeket. Erre a nagy hőségre való tekintettel most frissítő és egyben hűsítő recepteket hoztam Nektek! Ők az én listámon szerepelnek, hogy hamarosan kipróbálhassam őket!
Ti hogy vészelitek át ezt a hőséget? Esetleg kipróbáljátok valamelyik receptet? :)


Mentás bazsalikomszörp recept:
Hozzávalók: 4 liter víz, 2 kg cukor/ nyírfacukor/ édesítő, esetleg méz, 1 jó nagy csokor bazsalikom, 1 kisebb csokor mentalevél, 3-4 citrom leve vagy ennek megfelelő citromsav
Elkészítés:
A cukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot, forraljuk egy kicsit (kb. 20 percig), majd hűtsük le kb.50 fokra. Erre azért van szükség, mert a bazsalikom a magas hőmérsékleten elveszti szép világoszöld színét.
Ekkor tegyük hozzá a gyógynövényeket (menta, bazsalikom), és a citromlevet is. Tartsuk ezen a hőmérsékleten még kb. 15 percig, majd vegyük ki a gyógynövényeket és turmixoljuk le. ( Ha nincs hőfokmérőnk, óvatosan ellenőrizzük az ujjunkkal: ha még bírja, akkor jó! :D)
Tegyük vissza a mixelt zöldeket, keverjünk egyet még rajta, majd töltsük tiszta üvegekbe! Ásványvízzel, jó sok jéggel és citromkarikával szervírozzuk!  Igazi frissítő és kellemes ital.
vagy

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 dl víz, 1 nagy csokor bazsalikom,  1-2 lime, jégkocka és citrom a tálaláshoz
A cukorból és a vízből  szirupot főzünk, majd lehűtjük. Belefacsarjuk 1-2 lime levét.
Megmossuk és szárítjuk a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk a kihűlt sziruphoz,és turmixgépben néhány perc alatt simára turmixoljuk. Ezután üvegbe szűrjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Vízzel felöntve, jégkockával, lime vagy citromszeletekkel  kínáljuk. 

Ahogy a profik készítik: (recept Mach Tímeától a Csillagánizsból)

Fél liter vízből és 1 kg cukorból cukorszirupot készítünk. Visszahűtjük 50 fok körüli hőmérsékletre, (ezt maghőmérővel tudjuk vagy az ujjunkkal, mert ezt a hőmérsékletet még éppen elviseli). Ezen a hőmérsékleten beletesszük a 15 dkg bazsalikomlevelet, turmixoljuk botmixerrel és minimum 15 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, vigyázva, hogy nehogy túlmelegedjen, mert akkor elveszíti üde zöld színét. Végül leszűrjük, hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Házi bodzaszörp 
Hozzávalók: 15-20 db szép, kinyílt bodzavirág virágkocsányok nélkül, 1 kg kristálycukor,  1 l víz, 3+3 citrom  
Elkészítés:   A vizet egy lábosban a cukorral felforraljuk, majd lehűtjük. A bodzavirág tányérok kocsányát eltávolítjuk, hogy csak a virágok kerüljenek a szirupba. Egy nagy befőttes üveg vagy tál aljára helyezzük.  A citromokat alaposan megmossuk, 3 db-ot vékony karikákra szeleteljük. Az üvegbe tesszük a virágokra. Felöntjük a lehűtött sziruppal, ráfacsarjuk 3 citrom levét és 2-3 napig a hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek és a virágpor a virágból kioldódjon.  Leszűrjük és üvegekbe töltjük. Én ezt a mennyiséget nem tartósítottam, hanem a hűtőbe tettem. Bőven el fog fogyni néhány hét alatt, amíg a hűtőben eláll.

Epres-mentás limonádé
Hozzávalók: 2 narancs, 2 citrom, 25 dkg eper, 1 nagy marék mentalevél, cukor, 2 liter víz
A mentaleveleket mosás után egy mozsárban eldörzsöljük 3 evőkanál kristálycukorral pépesre. 1 liter vízbe belecsavarjuk 2 citrom és 1 narancs levét és hozzátesszük a pépet. Állni hagyjuk 1 órát, majd kislyukú szűrőn átszűrjük egy kancsóba. Hozzáöntünk még 1 liter vizet, ízlés szerint édesítjük és beledarabolunk 1 narancsot és 25 dkg epret. Néhány friss mentalevelet is dobhatunk még bele.
 forrás

Limonádé különlegességek

Az igazán finom limonádé titka, hogy száraz kristály-, illetve porcukor helyett főzött cukorszirupból készül. Egy adag cukorszirup elkészítéséhez főzzünk fel 20 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, forrás után pedig hűtsük ki. A szirupot az elmaradhatatlan citrom mellett ízesíthetjük gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal. A receptekben felsorolt mennyiségek kb. 1-1,5 liter vízhez elegendőek.

1. Gyümölcsös
A kiválasztott gyümölcsöt lereszeljük vagy összeturmixoljuk, és hozzáadjuk 1 citrom reszelt héját. Mindezt összekeverjük a lehűtött cukorsziruppal és 3 citrom kifacsart levével. Az édes, gyümölcsös, citromos masszát végül felöntjük 1 liter szódavízzel. Különösen finom a zöld almás, körtés, málnás, epres, szedres, barackos és sárgadinnyés változat.

2. Bodzás
A cukorsziruphoz adjunk hozzá 1-2 dl bodzaszörpöt (a mennyiség a szörp cukortartalmától függ), majd facsarjuk bele 1-2 darab zöldcitrom levét, és öntsük fel ásványvízzel. Erőteljesebb bodzaíz eléréséhez áztassunk a limonádéba egy éjszakán át 4-5 fej bodzavirágot, majd másnap szűrjük le. Friss mentalevelekkel kínáljuk.

3. Rózsás
A rózsás limonádé különleges ízvilágát a rózsavíztől kapja, amelyet bioboltokban, drogériákban vagy indiai kereskedésekben szerezhetünk be. A cukorsziruphoz facsarjuk ki pár citrom és zöldcitrom levét, majd adjunk hozzá egy kupaknyit a rózsavízből. Ezt a keveréket öntsük fel vízzel, a kész limonádéba pedig szórjunk rózsaszirmokat.

4. Levendulás
A tűzről levett, még meleg cukorszirupba szórjunk bele 6-7 ág levendula száráról lecsupaszított virágszirmot, majd hagyjuk állni benne fél-egy óra hosszát. Ezután szűrjük le, majd tetszés szerinti citrom- és lime-mennyiséggel savanyítsuk. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat.

5. Vaníliás
Az egészségesebb és természetesebb ízű vaníliás limonádéhoz Bourbon-vaníliával forraljuk fel a cukorszirupot, majd 3-4 citrom levét hozzáadva öntsük fel vízzel. Ha kevesebb időnk van, 1 zacskó vaníliás cukorral vagy 1 kávéskanálnyi vaníliaaromával helyettesítsük a Bourbon-vaníliát. Az elkészült limonádéba is beledobhatunk pár vaníliarudat.

6. Csípős, fűszeres
A cukorszirupba főzés közben vagy újraforralás során tegyünk negyed teáskanál őrölt gyömbért, csilit és fahéjat, egy csipet őrölt szegfűszeget és szegfűborsot. A kihűtött fűszeres sziruphoz adjuk hozzá 3 citrom és 1-2 lime kifacsart levét, majd öntsük fel ásványvízzel. A kancsóba darabolt lime-ot és egész fahéjdarabokat is tehetünk.

7. Borsmentás
Forrázzunk le 1 kancsó vízzel 1 filter borsmentateát, majd 5-10 percig áztassuk. Közben 1 citrom és 3-4 lime kifacsart levét öntsük bele a cukorszirupba, majd keverjük össze a mentás folyadékkal. Az elkészült limonádéba dobjunk bele kockára vágott lime-darabokat és a mentaleveleket, végül jól hűtsük le.

8. Bazsalikomos
Turmixoljuk össze a cukorszirupot, 3-4 citrom és 1-2 zöldcitrom levét egy csokor bazsalikommal, majd öntsük fel szódavízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. Díszítésnek lime-darabkákat és egész levél bazsalikomot tegyünk a kancsóba.

9. Egészséges
Finomított cukor helyett használjunk fruktózt, mézet, juharszirupot, agávészirupot, nádcukrot vagy xilitet (nyírfacukor) a sziruphoz. A legegészségesebb limonádéhoz a citromot és lime-ot is a biopiacon vásároljuk. Az előbb felsorolt fűszerekkel, gyümölcsökkel, virágokkal tovább ízesíthetjük.

10. Diétás
Az igazi diétás limonádé semmiféle cukrot nem tartalmaz, valójában a szomjúságot is ez oltja a legjobban. Ha a cukorbetegek és a fogyókúrázók mindenképp édes ízre vágynak, helyettesítsék a cukrot mesterséges édesítőszerrel vagy a még egészségesebb sztevia nevű természetes édesítővel. Az ízén nem, de a derekunkon meglátszik majd a különbség.

Színes limonádé (4 személyre)
100 g eper, 4 közepes kiskanál cukor, 1 közepes darab narancs, 1 közepes darab citrom, 1 l szódavíz vagy szénsavas ásványvíz.
A friss epret alaposan megmossuk, csumáját eltávolítjuk, és apró darabokra vágjuk, majd egy tálba öntjük. Meghintjük cukorral, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután előhűtött poharakba helyezzük, hozzáadjuk a citrom és a narancs kicsavart levét, rádobunk néhány jégkocka darabot és behűtött szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel felöntve azonnal tálaljuk. Ne feledkezzünk meg a koktélos kanálról sem, az ízletes gyümölcsdarabkák kikanalazásához.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 62 kcal energia, 0,6 g fehérje, 0,4 g gyümölcssav, 12,7 g szénhidrát, 7,0 g hozzáadott cukor, 2,9 g élelmi rost.

Forró fűszeres limonádé (4 személyre)
1l víz, 8 kiskanál cukor, 1 szál fahéj, 4 db szegfűszeg, 0,5 kávéskanál szegfűbors, 4 közepes darab citrom.
A citromot alaposan megmossuk, majd egy ujjnyi csíkot vékonyan lehámozunk, és félretesszük díszítésnek. A citrom levét hőálló kancsóba csavarjuk. A vizet egy fazékban a cukorral és a fűszerekkel együtt felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve még 10 percig főzzük. Ezután leszűrjük és hozzáöntjük a citromléhez. Citromhéjjal díszített hőálló pohárban, forrón tálaljuk.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 100 kcal energia, 0,6 g fehérje, 0,8 g gyümölcssav, 18,3 g szénhidrát, 14,0 g hozzáadott cukor, 7,1 g élelmi rost.

Gyömbéres limonádé (4 személyre)
40 g gyömbér, 1 l víz, 4 közepes kiskanál méz, 1 közepes darab citrom.
A gyömbérgyökeret meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd egy lábasba helyezzük. Felöntjük vízzel, felforraljuk, és lassú tűzön további 20 percig főzzük. Ezután jól lehűtjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és a mézet, végül citromkarikával díszített hosszú poharakban tálaljuk.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 76 kcal energia, 1,1 g fehérje, 0,8 g gyümölcssav, 15,1 g szénhidrát, 7,3 g hozzáadott cukor,  2,8 g élelmi rost.
forrás

Én pedig most megyek és kifacsarok egy grapefruitot limo gyanánt :) Nyamm :)

Nincsenek megjegyzések: