Diós–mákos zserbó
Hozzávalók:
A
tésztához: 1 dkg
élesztő, 1 dl tej, 50 dkg Mester Süteményliszt, 30 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2
tojássárgája, 1 citrom
A
töltelékhez: 20 dkg
darált dió, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 30 dkg lekvár
A
mázhoz: 10 dkg
porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 ek. Tej, 5 dkg vaj
Elkészítés:
A diót a
fele cukorral, a mákot a másik fele cukorral összekeverjük.
Az
élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit összekeverjük, az
összeállított tésztát 3 felé osztjuk. A tészta darabokat sodrófával egymás után
a tepsi méretére nyújtjuk.
A
kinyújtott tészta vastagsága kb 5-7mm legyen.
Nem szabad
megijedni, a Mester Süteményliszből jól nyújtható tészta készíthető!
A tepsi
belsejébe sütőpapírt simítunk, a két végén jó ha kilóg egy picit.
Az első lapot tepsibe fektetjük, megkenjük
lekvárral, és megszórjuk a diós cukorral. Ráfektetjük a második lapot, azt is
megkenjük lekvárral, megszórjuk a mákos cukorral. Ráfektetjük a harmadik lapot,
megszurkáljuk villával.
A sütőt
180oC- ra előmelegítjük. A forró sütőben a tésztát aranybarnára
sütjük (kb.20 perc)
A tepsiből
kilógó sütőpapírt megfogjuk, így a sütit a sütőpapír segítségével ki tudjuk emelni
a tepsiből és hagyjuk kihülni. Kihülhet a tepsiben is, de könnyebb megkenni, ha
kivettük onnan.
Kis
láboskában összeolvasztjuk a máz anyagait.
Amikor kihűlt a sütemény, ráöntjük a csokimázt
és késsel egyenletesen szétkenjük a
sütemény tetején.
Tejérzékenyek
a vaj helyett Liga margarint, a tej helyett rizstejet, tojásérzékenyek a tojás
helyett több margarint illetve tejet használjanak, a cukrot pedig fruktózzal
lehet helyettesíteni.
Anik kislányának különösen ajánlom, biztosan ízleni fog neki (is) :)
Forrás: Mester család hírlevele
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése