Talán már meséltem, hogy a páromnak hajlama van lisztérzékenységre, amit az édesanyjától örökölt. Úgy gondoltam, hogy azoknak, akiknek hasonló problémája van, megosztom ezeket a recepteket, mert hát valljuk be, ez a betegség nem jelenti azt, hogy nem ehetnek édességet és finomakat :)
Így itt van nekik is, remélem ízlik majd :)
Természetesen mások is kipróbálhatják a saját lisztjükkel!!!
Drezdai Stollen
Három
adag
Hozzávalók: 1 kg Mester
Süteményliszt, 50 dkg puha vaj, 70 dkg aszalt gyümölcs, (szilva, barack, füge,) 10 dkg mandula, rum,
ízlés szerint citrom/narancshéj, vanília, szegfűszeg,
kardamom, de nem baj, ha gyömbér is kerül bele.
Nem tévedés, nem kell hozzá cukor!
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöt
rumba áztatjuk, a tálat letakarjuk, a legjobb, ha egy napig áll benne. Az
áztatott gyümölcsöt és a többi hozzávalót összekeverjük egy tálban,
kemény, masszív tésztát kapunk. Ha a tészta nem áll össze, nyugodtan tegyünk
hozzá az áztatófolyadékból.
A tésztát belenyomkodjuk a kivajazott őzgerinc
formába, nem kell keleszteni, azonnal 170 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
A kisült süteményt vajjal lekenjük még
melegen és alaposan megszórjuk porcukorral. Fóliába tekerjük- és most jön a
legnehezebb- két napig békén hagyjuk, ennyi idő kell, hogy a tészta megpuhuljon.
Szépen
szeletelhető, nem éppen diabetikus, de az íze...
Ebből a mennyiségből őzgerinc formában 3
adag Drezdai Stollen süthető.
Tapasztalatom szerint érdemes a 3 adagot elkészíteni, ebből egy
valószínűleg megmarad az ünnepig.
Karácsonyi
mézes
Hozzávalók: 50
dkg Mester
Süteményliszt,
25 dkg kristálycukor, 3 egész tojás, 4 evőkanál folyékony méz( a mézből többet
is tehetünk, hogy a tésztánk szépen összeálljon), késhegynyi szódabikarbóna,
reszelt citromhéj, fahéj, őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
Az
anyagokat összegyúrjuk, ezután nyújtjuk kb. fél centi vastagra. A tésztából
linzerszaggatóval kis formákat szúrunk ki, sütőpapírra helyezzük. A tetejét
vízzel megkenjük, díszíthetjük fél dióval, színes cukorgolyócskákkal vagy
kisülés után felvert tojáshabbal.
160oC fokon 5-7 perc alatt
megsütjük. Letakarva másnapra megpuhul.
Mézespuszedli
Hozzávalók: Tojássárgája
3db, egész tojás 1db, cukor 150g, tejföl 90g(3evőkanálnyi),
Zsír
30g(tojásnyi), méz 300g(2és fél dl, bármilyen), fahéj 20g, szalalkáli 7g(1
csomag),
Mester
Süteményliszt 600g
Elkészítése:
A
tojássárgáját, az egy egész tojást a cukorral kikeverjük. Ezután sorban a
tejfölt, a tojásnyi zsírt, a mézet, fahéjat, a szalalkálit és végül a 60 dkg
Mester Süteménylisztet adjuk hozzá.
Jól
kidolgozzuk, majd letakarva a hűtőben 12 órát állni hagyjuk.
Ne
ijedjünk meg, a nyers tészta az elején folyós állagú!
A
pihentetés után kinyújtjuk 7-8mm vastagra és a pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk.
Kisütjük
6-8 perc alatt.
Máz: 3
tojásfehérjét, 15dkg cukorral pár percig gőz fölött verjünk. Ebben vagy
olvasztott csokiban forgatjuk meg a kisült puszedliket, aztán langyos sütőben
szárítjuk.
Az
elkészült sütiket selyempapírral bélelt, jól záródó dobozba tesszük, így sokáig
eltartható.
Ezt
csak hallomásból tudjuk, nálunk túl gyorsan elfogy.
Forrás: Mester család hírlevele
4 megjegyzés:
Köszi a recepteket.A rokonságban van lisztérzékeny, így majd tudok nekik segíteni.
Rég jelentkeztél, de örülök neked! :)
Nagyon szívesen, remélem hasznát veszitek :)
Az én kislányom is lisztérzékeny, épp mostanában kezdtük el a gluténmentes étrendet... hát, sokkal rosszabbra számítottam, nagyon jól megy minden, szerencsére lehet kapni szinte mindent gluténmentes változatban. Pl. ma is evett gabonagolyót és ropit is. Persze gluténmentes változatban. CSomó kaja alapból gluténmentes, pl. ma sült tarja volt tepsibe sült zöldségekkel. Köszi a recit!
Akkor lehet, hogy recepteket, tippeket, trükköket cserélünk :) Vevő lennék én is ilyesmire, ha megosztod a tapasztalatokat, pl. mi vált be és mi nem, vagy mit hogyan készítesz :)
Megjegyzés küldése