Címkéim

ABC (5) advent (1) ajándék (28) album (4) állatok (4) American School of Needlework (1) angyal (5) anyák napja (2) Art Nouveau (2) Artesanato em PET (1) babzsák (2) beköszönés (2) bogár (1) Bridal Couture magazin (1) By Sam Hawkins (1) By Sue Cook (1) By Teresa Wentzler (1) By Terrece Beesley (1) Christmas Friends magazin (1) Cross My Heart Inc (1) Cross Stitch and Beading (1) Cross Stitch Australia (3) Cross Stitcher magazin (1) csibe (5) csillag (5) csizma (1) csomagolás (1) decoupage (3) design (1) diabetikus (1) díjak (5) Dimensions (2) DMC (1) download (15) drót (1) edényfogó (1) ELADÓ/RENDELHETŐ (10) esküvő (19) felirat (1) felvarró (5) filc (10) film (1) fonal (1) fonal átváltás (1) Fűszernövények (1) gépész (1) gépi hímzés (10) gomb (1) gondolatok... (1) gyerekeknek (8) gyerekszáj (1) gyerekszoba (4) gyermekekért (2) gyertya (1) gyöngy (3) gyöngyfűzés (1) gyöngyszövés (1) gyűrűpárna (4) hagyományok (3) harang (1) hímzés (15) Hírös Kötő Klub (1) hóember (6) hópehely (1) horgolás (5) hölgyek (4) húsvét (14) idézet (16) italok (2) járművek (5) játékok (21) Jeanette Crews Designs (1) Jill McDonald (1) Jill Oxton (4) kalendár (1) karácsony (32) karácsonyfa dísz (9) karikatúra (1) karkötő (3) katica (2) kávé (1) kendő (1) képek (27) képzés (1) keresztszemes (51) Keresztszemes magazin (1) kirándulás (6) kitűző (6) kokárda (1) konyha (2) könyvjelző (6) kötés-horgolás (16) kutya (1) lakberendezés (1) lepke (2) letöltés (19) lisztérzékenység (3) Looney Tunes (1) maci (1) macska (1) madarak (13) magasságmérő (1) mese (2) Mindennapok... (9) minta (39) mozdony (1) munkáim (48) naptár (2) Needle Treasures Borderlines (3) nosztalgia (1) növények (6) nyaklánc (1) nyár (2) nyuszi (6) OFF (5) órák (2) origami (4) ötletek (12) pályázat (1) papír (13) Parati guida de punto crochet (1) párna (3) páva (3) pénzkereset (1) PET palack (1) picasa (10) pingvin (1) quilling (4) recept (2) rénszarvas (1) Ross Originals (1) rózsa (4) ruha (4) sablon (1) sütemény (2) szalag (3) szalamandra (1) szaloncukor (1) szalvéta (1) szegély (1) szerelem (2) szilveszter (1) szitakötő (1) szív (2) születésnap (1) tábor (3) tájak (1) társasjáték (2) táska (5) teatasak (2) tél (1) télapó (5) tenger és part (1) termékminta (1) természetes anyagok (1) textil (2) The Gold Collection (2) Tina magazin (1) tojás (4) tojástartó (2) TOPP sorozat (1) Trabalhos em BARBANTE (1) Trabalhos em corche (1) Transformers (1) tutorial (3) Tündérek / Fairies (3) UB Design (1) újrahasznosítás (3) újság (13) üdvözlőlap (2) üveg (1) valentin nap (4) varrás (47) vers (5) vicc (1) videó (2) világnap (3) virág (19) zene (2) zenekar (1)

2011. december 22., csütörtök

Gluténmentes süti receptek - lisztérzékenyeknek (IS)

Talán  már meséltem, hogy a páromnak hajlama van lisztérzékenységre, amit az édesanyjától örökölt. Úgy gondoltam, hogy azoknak, akiknek hasonló problémája van, megosztom ezeket a recepteket, mert hát valljuk be, ez a betegség nem jelenti azt, hogy nem ehetnek édességet és finomakat :)

Így itt van nekik is, remélem ízlik majd :)
Természetesen mások is kipróbálhatják a saját lisztjükkel!!!

Drezdai Stollen

Három adag
Hozzávalók:  1 kg Mester Süteményliszt, 50 dkg puha vaj, 70 dkg aszalt gyümölcs, (szilva, barack, füge,) 10 dkg mandula, rum, ízlés szerint citrom/narancshéj, vanília, szegfűszeg, kardamom, de nem baj, ha gyömbér is kerül bele.
Nem tévedés, nem kell hozzá cukor!

Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöt rumba áztatjuk, a tálat letakarjuk, a legjobb, ha egy napig áll benne. Az áztatott gyümölcsöt és a többi hozzávalót összekeverjük egy tálban, kemény, masszív tésztát kapunk. Ha a tészta nem áll össze, nyugodtan tegyünk hozzá az áztatófolyadékból.
A tésztát belenyomkodjuk a kivajazott őzgerinc formába, nem kell keleszteni, azonnal 170 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
A kisült süteményt vajjal lekenjük még melegen és alaposan megszórjuk porcukorral. Fóliába tekerjük- és most jön a legnehezebb- két napig békén hagyjuk, ennyi idő kell, hogy a tészta megpuhuljon.
Szépen szeletelhető, nem éppen diabetikus, de az íze...

Ebből a mennyiségből őzgerinc formában 3 adag Drezdai Stollen süthető.
Tapasztalatom szerint érdemes a 3 adagot elkészíteni, ebből egy valószínűleg megmarad az ünnepig.

Karácsonyi mézes

Hozzávalók: 50 dkg Mester Süteményliszt, 25 dkg kristálycukor, 3 egész tojás, 4 evőkanál folyékony méz( a mézből többet is tehetünk, hogy a tésztánk szépen összeálljon), késhegynyi szódabikarbóna, reszelt citromhéj, fahéj, őrölt szegfűszeg

Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk, ezután nyújtjuk kb. fél centi vastagra. A tésztából linzerszaggatóval kis formákat szúrunk ki, sütőpapírra helyezzük. A tetejét vízzel megkenjük, díszíthetjük fél dióval, színes cukorgolyócskákkal vagy kisülés után felvert tojáshabbal.
 160oC fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Letakarva másnapra megpuhul.

Mézespuszedli

Hozzávalók: Tojássárgája 3db, egész tojás 1db, cukor 150g, tejföl 90g(3evőkanálnyi),
Zsír 30g(tojásnyi), méz 300g(2és fél dl, bármilyen), fahéj 20g, szalalkáli 7g(1 csomag),
Mester Süteményliszt 600g

Elkészítése:
A tojássárgáját, az egy egész tojást a cukorral kikeverjük. Ezután sorban a tejfölt, a tojásnyi zsírt, a mézet, fahéjat, a szalalkálit és végül a 60 dkg Mester Süteménylisztet adjuk hozzá.
Jól kidolgozzuk, majd letakarva a hűtőben 12 órát állni hagyjuk.
Ne ijedjünk meg, a nyers tészta az elején folyós állagú!
A pihentetés után kinyújtjuk 7-8mm vastagra és a pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kisütjük 6-8 perc alatt.

Máz: 3 tojásfehérjét, 15dkg cukorral pár percig gőz fölött verjünk. Ebben vagy olvasztott csokiban forgatjuk meg a kisült puszedliket, aztán langyos sütőben szárítjuk.

Az elkészült sütiket selyempapírral bélelt, jól záródó dobozba tesszük, így sokáig eltartható.
Ezt csak hallomásból tudjuk, nálunk túl gyorsan elfogy.

Forrás: Mester család hírlevele

4 megjegyzés:

Piroska írta...

Köszi a recepteket.A rokonságban van lisztérzékeny, így majd tudok nekik segíteni.

Unknown írta...

Rég jelentkeztél, de örülök neked! :)
Nagyon szívesen, remélem hasznát veszitek :)

Anik írta...

Az én kislányom is lisztérzékeny, épp mostanában kezdtük el a gluténmentes étrendet... hát, sokkal rosszabbra számítottam, nagyon jól megy minden, szerencsére lehet kapni szinte mindent gluténmentes változatban. Pl. ma is evett gabonagolyót és ropit is. Persze gluténmentes változatban. CSomó kaja alapból gluténmentes, pl. ma sült tarja volt tepsibe sült zöldségekkel. Köszi a recit!

Unknown írta...

Akkor lehet, hogy recepteket, tippeket, trükköket cserélünk :) Vevő lennék én is ilyesmire, ha megosztod a tapasztalatokat, pl. mi vált be és mi nem, vagy mit hogyan készítesz :)